Tuesday, March 29, 2011

"Romanii au talent", rampa de lansare a Fanfarei de copii Rotaria

Interesul acestor copii pentru muzica instrumentala se datoreaza si arealului zonal cu traditii in muzica de fanfara.

Majoritatea copiilor ce fac parte din acest grup instrumental activeaza in cadrul  Palatul Copiilor din Vaslui si in mare parte studiaza la Clasele de muzica specializata de la Scoala nr.6 ‘”. Eminescu” din Vaslui. Rotaria Junior reprezinta o noua generatie de tineri instrumentisti avand in coponenta peste 25 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani. Ei sunt viitori componenti ai formatiei deja consacrate ROTARIA.

Dirijor formatia ROTARIA, Prof. Talmaciu Romeo: “Intamplarea face ca in aceeasi perioada sa fiu titular in invatamant la Palatul Copiilor din Iasi si profesor de instrument si la Liceul de Arta ‘O, Bancila‘, din Iasi. A fost, asadar, un prilej unic sa am posibilitatea dupa perioada de initiere si formare ca instrumentisti al acestor copii la Vaslui, dupa clasa a VIII-a sa-i pot prelua pentru a-si continua studiile la Palatul Copiilor din Iasi si la Colegiul de Arta „O. Bancila” din Iasi. Din cei peste 70 de instrumentisti ce activeaza in cadrul acestor institutii, periodic au aparut istrumentisti valorosi ce s-au integrat pe parcurs in  Fanfara ROTARIA avand la ora actuala in componenta in majoritate tineri instrumentisti din Vaslui, astazi elevi la Colegiul de Arta ‘O.Bancila ‘Iasi, si studenti la Universitatea de Arte ‘G. Enescu’din Iasi.

Acest lucru reprezinta un plus in desfasurarea activitatilor artistice de formare si promovare a unor instrumentisti de valoare si motiveza din plin munca mea ca profesor dar si de coordonator al acestor doua formatii Rotaria Junior (copii incepatori, mici) si Rotaria (tineri instrumentisti, performanti) dar cu acelasi numitor comun in planul muzical interpretativ. Vreau de asemeni sa mentionez si colaborarea in vederea initierii si formarii acestor instrumentisti cu cativa profesori corepetitori de excepie, ce au fost alturi de mine si au inteles menirea noastra ca formatori de valori in domeniul instrumental interpretativ. In mod exceptional vreau sa-l scot in evidenta pe mentorul meu, profesorul, dirijorul si compozitorul Nicolaie Balan.

Despre formarea formatie Rotaria

Rezultatele deosebite obtinute cu formatia Rotaria si in mod special cu acesti tineri interpreti grupati in Rotaria Junior, de aproape doi ani de zile, in intrcerile de gen, ne confera pozitia de lideri in topul celor mai bune formatii de copii si tineret din tara si chiar Europa. Repertoriul divers ce cuprinde prelucrari din muzica clasica, divertisment ,latino, stil Bregovici, prelucrari din folclorul nostru, autentic, dar si realizarea acestuia intr-o interpretare scenica de exceptie, reprezinta o garantie in intrecerile de gen.

De remarcat, in evolutia scenica, este talentul de exceptie al tobosarului Marian Barzoi, de 14ani (un Tandarica in miniatura), ce surprinde cu tehnica instrumentala si este aclamat la scena deschisa atat de jurii de specialitate cat si de marele public. El este, de alfel, tobosarul de baza al ambelor formatii cu o vechime de 8 ani. Daca o sa-l intrebati ce inseamna Rotaria pentru el o sa va raspunda ca e viata lui, locul unde se simte cel mai bine, locul unde a descoperit tainele sunetelor muzicale si posibilitatea de a se exprima scenic.

Alti doi copii, membrii prolifici ai formatiei Roataria Junior, sunt fratii Vasile si Constantin Enea de loc dintr-o localitate de langa Vaslui, Valea Mare. Desi sunt dintr-o familie saraca si cu probleme medicale (tata bolnav de ciroza si mama fara serviciu) acesti doi copii surprind cu modestia de care dau dovada dar si cu abnegatia si munca intensa de la clasele de instrument si formatie, unde isi petrec tot timpul liber. As fi bucuros ca la finalul acestui concurs sa-i pot vedea fericiti si motivati pentru efortul lor.

Un alt copil prolific este Codrin Talmaciu ce invata ca si ceilalti copii la Scoala nr. 6 ‘M. Eminescu‘ si participa la repetitiile formatiei la Palatul Copiilor din Vaslui. M-a surprins in primul rand dorinta dar  si modul cum apreciaza participarea noastra la acest mare concurs Romanii au talent….determinand si pe ceilalti copii sa studieze si mai mult.

Suntem determinati si avem dorinta de a demonstra ca si la Vaslui sunt copii instrumentisti de valoare, ca acest areal zonal reprezinta o pepiniera in formarea acestora. Accesarea lor in marea scena a muzicii instrumentale face si mai puternic edificiul artistic al judetului Vaslui dar si al Capitalei Moldovei - Iasi , locul unde acesti copii isi vor continua studiile muzicale si unde ROTARIA va dainui.

„Romanii au talent” este o rampa de lansare pentru Fanfara de copii Rotaria Junior
Referitor la cele mai frumoase momente din activitatea noastra, pe primul plan as aminti de faptul ca am fost protagonisti in filmul regizorului Corneliu Porumboiu, „A fost sau nu a fost”, nominalizati si la premiile Gopo, de altfel. Un alt moment de referinta l-a reprezentat castigarea Concursului international de fanfara din Dalhem-Belgia, obtinand Castelul de aur, Pupitrul de aur si Premiul juriului, in 2006.

Au fost si momente mai putin placute, atunci cand nu am putut face rost de bani pentru a putea participa la cateva concursuri de gen, atunci cand trebuia sa ma obisnuiesc cu plecarea unor copii de baza din formatie pentru a-si continua studiile sau sa-si gaseasca un loc de munca in domeniul interpretativ.

Romanii au talent” este o rampa de lansare, cred eu, petru cei mai buni dar si o verificare sincera a pozitiei pe care o are fiecare in domeniul sau.

„Daca o sa castigam, visul nostru va fi o realitate…o sa avem instrumente, costumatii si poate viata catorva dintre copii cu probleme va fi alta mai buna. Doamne ajuta !”

Intra pe romaniiautalent.protv.ro si vezi cum a cantat Fanfara Rotaria Junior!

Taguri

No comments:

Post a Comment